Direct contact? Bel dan 0235255959

De coronaboete en de VOG

De huidige maatregelen in tijden van de coronacrisis zorgen nog wel eens voor onduidelijke situaties. Hoe zit het nu precies met de boetes die je kan krijgen voor het overtreden van de 1,5 meterregel of het samenscholingsverbod? Krijg je hiervoor een strafblad? Hoe zit dit met het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)?

Strafbeschikking

De coronaboete is eigenlijk geen boete, maar een strafbeschikking. Een strafbeschikking is een vonnis waar geen rechter aan te pas komt, die wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie. Een strafbeschikking hoger dan €100 levert, net zoals bij een vonnis van de rechter, een justitiële aantekening op, oftewel een strafblad.  Ook politie en boa’s kunnen sinds 2008 zelfstandig straffen uitdelen voor overtredingen en misdrijven met een maximale celstraf van 6 jaar, waaronder coronaboetes.

Gevolgen

Voor sommige banen, stages, en vrijwilligersplekken wordt een VOG gevraagd. Die VOG moet je aanvragen bij Justis, die alle justitiële aantekeningen registreert. De dienst kijkt dan naar het strafblad. Betekent dit dan dat je geen VOG meer krijgt als je een coronaboete hebt ontvangen?

Een VOG wordt altijd aangevraagd voor een specifieke functie. Er wordt dan ook beoordeeld of de aantekeningen op het strafblad verband houden met de functie waarvoor je de VOG aanvraagt. Voor de meeste gevallen verwacht ik niet dat een VOG zal worden geweigerd op grond van een coronaboete, maar bij een functie bij een hele strenge screening zou dit anders kunnen uitpakken.

Bij de VOG aanvraag wordt in principe teruggekeken tot 4 jaar. Voor bepaalde functies kan dit langer zijn, en voor jongeren tot 23 jaar is deze juist weer korter. In dit kader kan een coronaboete wel een probleem vormen! Als een VOG wordt aangevraagd, en de coronaboete binnen de terugkijktermijn valt, dan kan Justis het gehele strafblad meenemen, ook zaken die buiten de terugkijktermijn vallen. Voor mensen die dus al een oud strafblad hebben kan een coronaboete hele vervelende gevolgen hebben.

Wat kan ik doen?

De strafbeschikking wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Om de rechtsbescherming voldoende te waarborgen is daarom de mogelijk gecreëerd om de beschikking aan te vechten bij de rechtbank, zodat er alsnog wordt getoetst door een rechter. De slagingskans hiervoor is relatief groot. Het loont dus vaak de moeite om dit te doen.

Heeft u een coronaboete ontvangen, en wilt u deze aanvechten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Is de coronaboete definitief, maar wilt u toch een functie waarvoor een VOG vereist is? Ik adviseer u om altijd een VOG aan te (laten) vragen. Valt de beslissing hierover negatief voor u uit? U kunt dan bezwaar en eventueel beroep instellen tegen deze beslissing. De slagingskans bij deze procedures is, afhankelijk van uw situatie, redelijk groot. Wilt u meer weten, of heeft u hulp nodig met het instellen van een bezwaar- of beroepsprocedure? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Erik Huizinga

Lees ook

Een strafblad, maar toch een VOG?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *